Een onvergetelijke dag bij Severinus

12 oktober 2012

Na intensieve voorbereiding werd het dan toch eindelijk vrijdag 12 oktober. De dag waar we in de voorbereidingen naartoe hadden geleefd. Hoewel het leek dat de weersvoorspellingen enigszins roet in het eten zouden gooien, werden we door moeder natuur getrakteerd op een hele dag droog weer met zelfs in de middag een zonnestraal.

Om half 9 meldde mijn collega Cor en ik ons bij Severinus aan de Ark 9 in Veldhoven. We maakten kennis met de groepen van Koraal 1, 2, 3 en 4. Deze groepen verzorgen de activiteitenbegeleiding voor de bewoners in de omliggende woonhuizen. Inmiddels waren de heren van het huifbedrijden druk bezig om de huifbedden op te stellen, de instapkar met lift te plaatsen en de paardjes te installeren. Om half 10 zijn we de eerste bewoners thuis op gaan halen. Ze gingen voor het eerst huifbedrijden (en ook Cor en ik gingen deze ervaring voor het eerst beleven!). Het was best spannend voor de bewoners. Gezien hun lage niveau kun je ze helaas niet uitleggen wat ze te wachten staat. Maar wat is het leuk om te zien dat zodra de paarden gaan lopen, ze na enige minuten helemaal tot rust komen, de lach op hun gezicht verschijnt en ze zichtbaar genieten van de beweging van de paardjes. Van ’s ochtends 9.30 uur tot ’s middags 16.00 uur hebben ieder half uur twee bewoners een rit gemaakt van een half uur. Soms vergezeld door Cor of door mijzelf, soms door hun begeleider en soms zelfs door hun ouders die speciaal gekomen waren om deze ervaring met hun kind te delen.

In de middag zijn de meer mobielere bewoners verwend met een huifkartocht per klassieke huifkar. Twee groepen hebben ieder één uur genoten van de tocht. Dat leverde een hoop til en sjouwwerk op, maar nadat de bewoners eenmaal geïnstalleerd waren in de huifkar werd het één groot feest voor ze. Onze kennis van de Oudhollandse kinderliedjes is weer opgevijzeld!

Wat zeker ook in de smaak viel bij de bewoners waren de lekkernijen en de dubbeldrank die we hadden meegenomen. Hoewel de bewoners zich verbaal niet kunnen uiten, waren de handgebaren (met de hand langs het oor) heel duidelijk. Ze keken allemaal uit naar het koffiemoment!

Het was genieten voor de bewoners, voor het personeel was het een bijzondere dag, maar Cor en ik zijn ook een ervaring rijker. Het was bijzonder om een speciale dag te mogen aanbieden aan een doelgroep die vaak ‘vergeten’ wordt. Omdat ze het niveau hebben van iemand van ca. 6 maanden oud is het lastig om een geschikte activiteit voor ze te bedenken. Het vergt daarnaast ook veel begeleiding. Na deze dag zijn wij ervan overtuigd dat het de CLB Foundation in samenwerking met Severinus meer dan gelukt is.

Als afsluiting van de dag werd ons door Severinus, als dank, een mooie schaal met lekkernijen aangeboden. Een schaal gemaakt door bewoners van Severinus. Deze schaal krijgt een mooie prominente plaats binnen CLB.

We hebben heel veel mensen een onvergetelijke dag bezorgd waarvan zelfs de buurtbewoners genoten!

Groeten, Jessie

contact