Foundation Laptop

Sinds 2011 zijn de opstanden in Syrië uitgegroeid tot een algehele burgeroorlog. Een bevolking die vraagt om meer vrijheden, maar wordt feitelijk aan het lijntje gehouden door de regering en komen uiteindelijk in botsing met elkaar. Het gaat hier uiteindelijk om een gewapende strijd tussen een paar bevolkingsgroepen, waartussen het gros van de bevolking gevangen zit. Miljoenen mensen zijn binnen of buiten Syrië op de vlucht en een groot deel van de mensen heeft geen eigen dak boven het hoofd. Sommige vluchtelingen komen uiteindelijk in Nederland aan.

Mei 2014
Een jong gezin met drie kinderen van 5 jaar (een drieling) heeft de reis vanuit het Syrië, via Noord-Afrika naar Nederland gemaakt. Na enige tijd in het asielzoekerscentrum komen ze in ons dorp, Altforst, te wonen. De bagage bestaat naast de kleren die ze aan hebben uit een setje reservekleding (exclusief schoenen). Het huis is praktisch casco en van het toegewezen budget kun je net eten. Het nadeel van een klein dorp is dat er nauwelijks voorzieningen zijn. Voor boodschappen moet je bijvoorbeeld naar het nabijgelegen dorp, zo’n 8 kilometer verderop. De eerste dagen werd deze tocht te voet ondernomen.
Het voordeel van een klein dorp is dan weer dat een dergelijke situatie niet lang bestaat. In no-time worden de krachten gebundeld om zaken geregeld te krijgen. Te beginnen met bedden, kleding, servies, bestek, speelgoed en natuurlijk wat fietsen. Tjonge wat kun je in een aantal dagen toch veel huisraad bij elkaar krijgen!

Uiteraard gaan de kinderen naar ons schooltje in het dorp. Ze spreken als enige binnen het gezin wat woordjes Nederlands. Dan blijkt dat er heel veel behoefte is aan zowel leermiddelen als contact met ‘thuis’. Dat is het moment dat de Foundation te hulp is geschoten! Zou het niet mooi zijn dat we met onze technische achtergrond deze mensen een laptop ter beschikking kunnen stellen?

Met wat tegenslag op het gebied van de netwerkverbindingen is de installatie uiteindelijk een succes! Programma’s om te vertalen, te leren en te mailen worden intensief gebruikt. En natuurlijk weten de kinderen ook Youtube en spelletjes goed te gebruiken ;-)

Volgens mij hebben we met de Foundation dit gezin weer een belangrijk zetje in de goede richting gegeven. Ook wil ik Patrick en Guido hartelijk bedanken voor hun support in de avonduren!

contact