Het Paarse Hartenfeest

Op de locatie de De Hartenberg van 's Heeren Loo wordt het Paarse Hartenfeest gevierd. Dit is een evenement voor mensen met een verstandelijke beperking uit de gemeente Ede en wordt als onderdeel van de traditionele Heideweek gevierd die elk jaar in augustus plaatsvindt.

Donderdag 27 augustus zijn Alex Kuiper, Mark Smit, Jan Zwiers en ondergetekende in alle vroegte naar Ede vertrokken om daar als vrijwilliger mee te helpen om deze mensen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Wij werden om 9:30 in theehuis De Roek verwacht en door Agnes van den Sigtenhorst opgevangen. Zij coördineert het vrijwilligerswerk en legt ons en de andere vrijwilligers uit wat er van ons verwacht wordt deze dag. Er wordt ook verteld dat sommige bewoners hier al het hele jaar naar uitkijken, om maar aan te geven hoe belangrijk het is dat er vrijwilligers zijn om dit mogelijk te maken.

Rondom het theehuis kunnen allerlei spelletjes worden gedaan en er is een terras met live muziek ingericht. De bedoeling is dat we 's ochtends met zijn vieren een groep van acht bewoners en hun verzorgers ondersteunen om van het Doedac gebouw naar het feestterrein te gaan. Er is nog wat tijd over dus een van de bewoners geeft nog een fantastische solo op zijn drumstel om alvast in de stemming te komen.

Op het feestterrein hadden we een tafeltje vlak bij de live muziek gevonden waar de bewoners onder het genot van een frisje van de muziek konden genieten. Wat opvalt is dat de muziek wel wat losmaakt bij de meesten en het begint een gezellig feestje te worden. Het hoogtepunt van de dag diende zich aan, de intocht van de Heidekoningin en de Heideprinses. Onder motorbegeleiding komen zij het terrein op. Een ieder die dat wil kan op de foto met de koningin en prinses en daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt; wie wil dat nou niet!

Rond lunchtijd brengen wij de bewoners weer terug naar het Doedac gebouw waar zij in hun vertrouwde omgeving een lekkere lunch krijgen en er samen met hun verzorgers nog een mooie middag van gaan maken. Voor de vrijwilligers is een heerlijke lunch met soep en broodjes klaar gezet in het theehuis, dus gaan wij daar heen. Daar zullen we ook de instructies voor de middag gaan krijgen.

Er zijn op meerdere plekken nog wat handjes nodig waardoor wij als “CLB Foundation” groep worden opgesplitst. Ik mag helpen om een groep kinderen naar het feestterrein te begeleiden. Helaas, na alle voorgaande edities van het Hartenfeest met mooi weer, begint het gestaag te regenen. Aangezien alle activiteiten buiten zijn is dat wel een spelbreker. Gelukkig hebben we poncho’s voor iedereen en de begeleiding besluit om naar het theehuis te gaan om er toch een gezellige middag van te gaan maken. We kunnen daar schuilen tegen de regen en alle kinderen krijgen wat te drinken en gaan met de Heidekoningin en prinses op foto. Als de band weer gaat spelen gaan de poncho’s weer aan en genieten de kinderen op de eerste rij nog van de muziek en is de regen al snel vergeten. Het feest loopt ten einde en alle kinderen krijgen nog een mooie foto met de koningin en prinses als herinnering en we gaan terug naar het Doedac gebouw.

Voor ons als vrijwilliger loopt de dag ook ten einde. Wanneer we Jan uiteindelijk hebben gevonden in de snoezelruimte zijn we compleet en om 15:30 gaan wij weer huiswaarts.

Het was een geweldige ervaring,

Ramón van der Aar
Senior R&D Engineer

contact